Wydarzenia
Posmakuj Kraków z nowym przewodnikiem!
2024-05-14
Gdzie w Krakowie udać się na dobre śniadanie, a gdzie na szybki i pożywny lunch? Którą restaurację wybrać na spotkanie biznesowe, a którą by poznać regionalną kuchnię? Gdzie pójść na niezapomnianą kolację, a gdzie na imprezę integracyjną? Te i inne wskazówki znajdziesz w nowym przewodniku kulinarnym – „Posmakuj Kraków”.
Jadalny Kraków po raz drugi
2024-04-15
Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.
O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u
2024-04-12
Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.
Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów
2024-03-27
Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?
Za nami pierwszy Dzień Obwarzanka
2023-06-19
We wtorek, 20 czerwca odbyła się pierwsza edycja Obwarzanek Day. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało kilka atrakcji dla mieszkańców i turystów.
Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin
2023-03-23
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Promocją zostały objęte Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.
Konferencja MADE FOR Restaurant w Małopolskim Ogrodzie Sztuki za nami
2021-09-29
Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, która odbyła się 26 października, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki – Teatrze im. Juliusza Słowackiego miała za zadanie przygotować restauratorów i branżę gastronomiczną na kolejne lata pracy w nowej rzeczywistości. Jaka powinna być restauracja w 2022 roku? Jak prowadzić rentowny biznes w dobie koronawirusa?
Konferencja MADE for Restaurant 2021
2021-04-29
Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, edycja FIGHTERS odbyła się 20 kwietnia br. i miała na celu przekazanie wiedzy oraz doświadczeń TOP 20 Restauratorów, którzy opowiadając swoje historie sukcesów i porażek w trakcie pandemii, przedstawili osobiste recepty na funkcjonowanie w tych trudnych czasach.
Podsumowanie projektu SlowFood-CE
2021-04-29
Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.
Światowy dzień turystki kulinarnej
2021-04-16
Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.